Terapia cariei presupune tratarea dintelui cariat prin idepartarea tesutului alterat si inlocuirea lui cu material de obturatie, refacand astfel morfologia dintelui.

Caria dentara

caria dentaraCaria dentara este o afectiune de natură microbiană sau chimică a dinților care prin evoluție formează o cavitate, provocand distrugerea smalțului și a dentinei.

 

 

 

 

Cauzele aparitiei cariei

La aparitia cariei dentare contribuie numerosi factori, dintre care cei mai importanti sunt:

  • Factorul infectios : reprezentat de bacteriile din cavitatea bucala. Bacteriile se situeaza in special in placa dentara sau in tartrul dentar.
  • Factorul alimentar : reprezentat mai ales de alimentele bogate in zaharuri.
  • Terenul : calitatea si duritatea tesutului dentar.

Asadar, pentru a preveni aparitia cariilor dentare, va trebui sa actionam asupra categoriilor de factori.

Diagnosticul cariei

Diagnosticul cariei dentare se poate face din stadiu incipient, cand nici nu se observa cu ochiul liber, cu ajutorul radiografiei dentare.

Simptomele cariei

In stadiile mai avansate ale cariei apar simptome precum:

  • Sensibilitate la rece, cald ,dulce.
  • Durere dentara.
  • Dintii prezinta coloratii maronii, gri, negre pe anumite suprafete.
  • Respiratia urat mirositoare, retentii alimentare.

Toate acestea ar trebui sa alerteze pacientul sa se prezinte la dentist pentru tratament. Netratarea cariei dentare duce la complicatii si chiar la pierderea dintelui. Pentru a preveni complicatiile este nevoie de control stomatologic o data la 6 luni.

Tratamentul cariei (Plomba)

plomba dentaraTratamentul cariei dentare se face printr-o obturatie, cunoscuta si sub denumirea de plomba. Tratarea incepe cu anestezia dintelui, apoi se continua cu indeparteaza tesutul afectat, alegerea culorii si a materialului de obturatie care se aplica in cavitatea obtinuta. Se reface morfologia dintelui, iar la final se finiseaza obturatia. Dintele obturat, plombat, isi reia astfel functionalitatea.

 

 

 

 

Materiale de obturatie

Materialele de obturatie sunt de mai multe feluri: materiale compozite, amalgamul: plomba de metal, cimenturi dentare de culoarea dintelui.

  • Materialele compozite sunt cele mai apropiate de proprietatile dintelui natural. Nuanta compozitelor e aceeasi cu a dintelui, putand fi folosite atat la dintii frontali cat si la cei laterali. Inlaturarea tesutului afectat e minima pentru ca lipirea obturatiei de dinte se face prin bonding dentar, marind astfel rezistenta in timp. Obturatia din materiale composite se realizeaza intr-o singura sedinta si poate fi reparata. Deasemenea, se pot depista usor cariile secundare.
  • Obturatiile din amalgam, cunoscute si ca plombe de metal sau plombe negre, au rezistenta mecanica insa prezinta dezavantaje. Amalgamul infiltreaza dentina si smaltul, modificandu-le culoarea spre gri, cenusiu, fiind inestetice.Pregatirea obturatiei din amalgam presupune inlaturarea tesutului afectat si obtinerea unei cavitati retentive, uneori fiind necesar indepartarea de tesut sanatos. Amalgamul e coroziv, se contracta , ceea ce determina fractura marginilor obturatiei, si nu se poate repara. Datorita acestor dezavantaje eu nu folosesc acest material pentru oburatii.
  • Cimenturile dentare