Prin protetica dentara intelegem refacerea morfologiei, functionalitatii si esteticii arcadelor dento-alveolare, cu ajutorul unor proteze biocompatibile cum ar fi: coroane unidentare, punti dentare, proteze partial-mobilizabile (proteze scheletate), proteze mobilizabile. Acestea sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara.

Consecintele pierderii dintilor

Pierderea unui dinte atrage dupa sine modificari la nivelui aparatului dento-maxilar. Dintii vecini celui extras se inclina spre spatiul obtinut dupa extractie, micsorandu-l. Dintii antagonisti erup in cautarea unui dinte cu care sa vina in contact . Dupa extractie osul se resoarbe. Modificarile aparute la dintii ramasi duc la retractii gingivale cu dezgolirea radacinilor, carii, pungi parodontale, depuneri de tartru. Muscatura (ocluzia) se modifica si este afectata articulatia temporo-mandibulara, putand aparea dureri. De asemenea e afectata si masticatia, putand aparea probleme digestive. Pe langa modificarile de la nivelul dento-alveolar, apar modificari estetice care influenteaza negativ imaginea personala. Toate aceste complicatii pot fi evitate daca dupa extractie se inlocuieste dintele lipsa, cat mai repede.

Metoda aleasa e rezultatul unei examinari clinice, radiologice si elaborarea unui plan de tratament care sa satisfaca toate nevoile pacientului.

Coroana dentara

coroana dentaraAtunci cand partea vizibila a unui dinte e deteriorata condiserabil se acopera cu o coroana dentara pentru ai reface morfologia, funtionalitatea si rezistenta. Coroana dentara poate fi integral ceramica,  de ceramica pe suport de zirconiu, de ceramica pe suport metalic sau de compozit, acrilat.

 

 

Coroana integral ceramica

Coroana dentara integral ceramica este biocompatibila si indicata la dintii frontali. Din punct de vedere estetic se obtine un rezultat excelent.

Coroana de ceramica pe suport de zirconiu

Coroana dentara de ceramica pe suport de zirconiu indeplineste cele mai multe cerinte: este biocompatibila, rezistenta, usoara, necesita minim de pregatire conservand tesutul dentar, iar rezultatul estetic este exceptional, fiind perceputa ca dinte natural.

Coroana de ceramica pe suport metalic

Coroana dentara de ceramica pe suport metalica este alcatuita dintr-o capa de metal invelita de jur imprejur de ceramica, este indicata atat la dintii frontali cat si la cei laterali, este rezistenta, iar rezultatul estetic e foarte bun. Pregatirea necesita slefuirea mai accentuata.

Coroana de compozit, acrilat

Coroana dentara de compozit sau acrilat este folosita ca si coroana provizorie.

Puntea dentara

puntea dentaraPuntea dentara este o lucrare protetica fixa ce inlocuieste unul sau mai multi dinti lipsa. Aceasta poate fi punte dentara fixa sau punte pe implanturi.

 

 

 

 

 

 

 

Materialele din care se realizeaza puntea dentara:

  • ceramica pe suport de de zirconiu: biocompatibilitate, si efect estetic maxim.
  • ceramica pe suport metalic: imbina rezistenta cu estetica
  • compozit, acrilat: se folosesc pentru lucrari provizorii

Puntea fixa

Puntea dentara fixa se ancoreaza pe dintii vecini spatiului edentat, fiind nevoie de pregatirea acestora prin slefuire.

Puntea pe implanturi

Puntea dentara pe implanturi este o punte care in loc sa se sprijine pe dintii vecini, se sprijina pe implanturi.

Proteza partial-mobilizabila (Proteza scheletata)

proteza scheletataProteza partial mobilizabila (proteza scheletata) e indicate in edentatii terminale. E alcatuita dintr-o parte fixa (o punte dentara) si o parte mobila. Aceasta din urma se prinde de partea fixa prin diferite sisteme de ancorare alese pentru fiecare caz in parte (de exemplu: capse, culise, telescoape). Partea mobila se detaseaza pentru a se curata. Materialul din care se realizeaza e ceramica pe suport metalic.

 

 

Proteza mobila

proteza-totala-si-proteza-partialaProteza mobila poate fi totala sau partiala. Aceste proteze redau funtionalitatea si aspectul estetic, avand particularitatea de a se indeparta din cavitatea orala pentru curatare. De obicei sunt realizate din rasina acrilica.