Profilaxia inseamna totalitatea masurilor medico-sanitare ce se iau pentru prevenirea aparitiei si raspandirii bolii. Profilaxia dentara este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu prevenirea afectiunilor dentare si parodontale, cu prevenirea evolutiei lor sau a complicatiilor, in cazul in care acastea s-au produs.

Afectiunile dentare si patodontale in stadii incipiente pot trece neobservate de catre pacient, avand simptome foarte putine si atenuate, de aceea contolul periodic, din 6 in 6 luni ajuta la depistarea lor, astfel tratamentul fiind unul minim invaziv.

Factori

Factorii ce contribuie la aparitia afectiunilor dentare si parodontale se impart in mai multe categorii:

  1. Factorul infectios: bacteriile din placa dentara si tartru sunt factorul principal in aparitia cariei dentare si gingivitei. In lipsa lor acestea nu s-ar mai produce.
  2. Factorul alimentar: alimentele ce comtribuie la aparitia afectiunilor dentare sunt cele ce contin glucide, in special zaharuri, acestea fiind sursa energetica a bacteriilor din placa dentara si tartru.
  3. Terenul se refera la calitatea smaltului si dentine. Cu cat acestea sunt mai rezistente, cu atat probabilitatea aparitiei cariei dentare scade.

Igiena orala

Igiena orala este cea mai usoara metoda de profilaxie. Igiena se face acasa prin periaj dentar dupa fiecare masa cel putin de 2 ori pe zi. Periajul corect se face cu o periuta usor flexibila de marime potrivita in raport cu dimensiunea dintilor. Periajul se face cu miscari scurte, usoare, cu atentie la limita dinte dinte si gingie, obturatii sau lucrari protetice. Pasta de dinti trebuie aleasa in functie de nevoile fiecarei persoane, de aceea medicul dentist va poate sfatui care vi se potiveste. Periajul dentar trebuie sa dureze minim 2 minute si este obligatoriu completat de folositrea atei dentare si a apei de gura. Ata dentara ajuta la igienizarea spatiilor dintre dinti acolo unde periuta dentara nu ajunge. Apa de gura contribuie la reducerea bacteriilor din cavitatea orala. Periuta de dinti trebuie inlocuita dupa 3 luni de folosire.

Detartrajul

Detartrajul si periajul dentar profesional se realizeaza in cabinetul dentar. Detartrajul presupune indepartarea tartrului supra si subgingival, manual sau cu ultrasunete, cu ajutorul unor instrumente speciale. Tartrul se depune atat pe dintii naturali cat si pe lucrari protetice si obturatii. Detartrajul e urmat obligatoriu de periaj profesional pentru a netezi zonele ce au fost acoperite de tartru si a indeparta coloratiile dentare determinate de consumul de cafea, ceai, tutun, etc.

Sigilarea

Sigilarea santurilor si fosetelor dentare are ca scop inchiderea acestora pentru ca bacteriile cariogene sa nu patrunda in ele. Sigilarea este o manopera nedurerosa si se realizeaza mai ales la molari si premolari.

Depistarea timpurie

Depistarea si tratarea cariilor incipiente este necesara pentru a prevenii aparitia complicatiilor.

Fluorizarea

Fluorizarea are ca scop cresterea rezistentei smaltului si dentinei. Perioada cea mai eficienta este in copilarie, pana la varsta de 12 ani, in perioada de formare a dentitiei definitive si se face prin aportul intern de fluor. Fluorizarea se face si in cabinet prin aplicarea pe dinti a unor substante cu concentratie ridicata de fluor sub supravegherea medicului. Fluorizarea in cabinet are o eficienta mai scazuta pentu ca aportul de fluor se face din exterior pe dintii maturi.