gingivita si boala parodontalaParodontologia este o ramura a stomatologiei ce se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor gingivale, a ligamentelor de sustinere a dintelui si chiar a osului alveolar. Afectiunile parodontale pot fi in stadiu incipient, gingivita, datorate acumularii de tartru. Gingivita se trateaza prin curatarea profesionala a dintilor si pastrarea unei igiene corespunzatoare de catre pacient. Gingivita netratata evolueaza la boala parodontala, ce duce in final la pierderea dintilor.

Factorii bolii parodontale

Factorii care contribuie la aparitia bolii parodontale sunt urmatorii:

  • Cel mai important este factorul microbian. Placa bacteriana e o pelicula depusa pe dinti, formata din bacterii, mucus salivar, resturi alimentare. Aceasta trebuie indepartata regulat de pe dinti, cel putin de 2 ori pe zi. Necuratata, placa bacteriana se mineralizeaza si se transforma in tartru, care nu poate fi indepartat prin mijloacele uzuale de igiena, de catre pacient, acasa. Dupa ce s-a format un strat de tartru este din ce in ce mai usor sa se depuna mai mult, acesta inlatura gingia de langa dinte, iar microbii din compozitia lui inflameaza gingia, determinand gingivita. Apoi patrunde in profunzime, infecteaza si distruge ligamentele dentare, ajungand la nivelul osului alveolar care se retrage. Se formeaza pungi parodontale si creste mobilitatea dintelui.
  • Ocluzia incorecta, muscatura incorecta, determina inflamatii gingivale, retractii osoase generalizate ce conduc in final la mobilitate dentara. In acest caz tratamentul e unul parodontal , obligatoriu combinat cu cel ortodontic pentru a inlatura cauza.
  • Predispozitia genetica este un factor ce nu poate fi controlat, trebuie sa se tina cont de el in stabilirea planului de tratament.
  • Factori locali: fumatul, cariile, obturatiile infectate si lucrarile protetice necorespunzatoare.
  • Factori generali: diabetul, utilizarea de medicamente in boli cardio-vasculare, antiepilepticele, medicamentele pentru tratarea cancerului, steroizii, schimbarile hormonale din sarcina.

Semnele bolii parodontale

  • Gingia are culoarea rosu aprins, sangereaza cu usurinta, e sensibila, chiar dureroasa.
  • Respiratia este urat mirositoare, halena, si se percepe un gust neplacut.
  • Retactii gingivale, cu dinti sensibili la cald, rece, dulce, acru.
  • Dinti mobili.
  • Pungi parodontale cu puroi.

Cand observa aceste semne, pacientul trebuie sa se prezinte cat mai repede la medicul dentist, pentru ca, cu cat e depistata mai repede afectiunea parodontala cu atat sansele de recuperare sunt mai mari. Odata instalata boala parodontala, tratamantul urmareste incetinirea evolutie ei. Distructiile de tesuturi sunt foarte greu de recuperat, uneori imposibil in totalitate.

Tratamentul bolii parodontale

Curatarea profesionala a dintilor cuprinde indepartarea tartrului prin detartraj supra si subgingival ce se face manual sau/si cu ultrasunete si e urmat de periaj cu pasta profesionala pentru a netezii zonele curatate, astfel ca depunerea ulterioara sa fie mai scazuta.

Atunci cand au aparut pungi parodontale e nevoi de curatarea lor.Tratamentul conventional consta intr-un chiuretaj in camp inchis, iar cand dimensiunea pungilor depaseste 5-6 mm se face un chiuretaj chirurgical cu lambou, in camp deschis.

Terapia laser este o inovatie in tratamentul pungilor parodontale. Lumina laser are proprietatea de a distruge bacteriile si favorizeaza vindecarea tesuturilor. Cu ajutorul laserului se trateaza infectia si se obtine reducerea pungilor parodontale. Tratamentul cu laser este unul non-invaziv, cu rezultate excelente si confortul pacientului.

Tratamentul afectiunilor parodontale e complex si cuprinde de regula mai multe sedinte, iar reusita lui e conditionata de respectarea cu strictete de catre pacient a normelor de igiena dentara.

Boala parodontala poate fi prevenita prin controale periodice la dentist din 6 in 6 luni si curatare profesionala regulata.