Implantologia este ramura chirurgicala a stomatologiei care studiaza implanturile dentare. Aceasta a cunoscut o dezvoltare impresionanta in ultima vreme ,descoperind noi tehnici, noi materiale, noi metode chirurgicale sau protetice ce au ca scop cresterea calitatii si ratei de succes a implanturilor dentare.

Cauzele pierderii dentare sunt numeroase, in principal infectii dentare, boala parodontala, traumatisme dentare. Aceste pierderi produc modificari la nivelul cavitatii orale, afectand masticatia, vorbirea si nu in ultimul rand aspectul estetic. De aceea este necesar inlocuirea dintilor pierduti cat mai repede. In acest scop sunt doua solutii: Metoda protetica (puntea dentara, proteza scheletata, proteza mobila) si Implantul

Implantul dentar

implant dentarImplantul dentar e un dispozitiv, sub forma unui surub, de dimensiuni asemanatoare cu cele ale radacinilor dintilor naturali, ce se fixeaza in osul alveolar, avand ca scop inlocuirea radacinii lipsa. Implantul va fi folosit ca suport pentru o lucrare protetica care va inlocui partea coronara a dintelui.

Implanturile sunt realizate din titan, material biocompatibil cu tesuturile umane, foarte rezistent si care nu se corodeaza. In ultimul timp au aparut si implanturi din zirconiu.

Cand lipseste un singur dinte se insereaza un implant, iar apoi se realizeaza o coroana pe implant.
Cand lipsesc mai multi dinti se insereaza 2 sau mai multe implanturi, apoi se face o punte pe implanturi.
Cand lipsesc toti dintii de pe o arcada (edentatie totala) se insereaza cateva implanturi, numarul lor depinzand de situatia osului alveolar, apoi se realizeaza o lucrare protetica mobilizabila (overdenture).

Avantajele implantului

Implantul dentar are unele avantaje fata de puntea dentara, cum ar fi:

  1. Inlocuirea dintelui lipsa se face cat mai natural, implantul fiind inserat in locul radacinii extrase, oferind comfort pacientului la masticatie si igienizare.
  2. Dintii vecini spatiului edentat, dintii de langa cel lipsa, raman neatinsi. In cazul puntii dentare acestia trebuie devitalizati si slefuiti.
  3. Osul alveolar nu se mai atrofiaza si este stimulat functional.

Inserarea implantului

Procedura chirurgicala de inserare a implantului presupune urmatoarele: anestezia locala, incizia gingiei, descoperirea osului, iar apoi cu ajutorul unor freze special se foreaza un tunel prin os de forma si dimensiunea implantului ales in prealabil, aplicarea implantului si suturarea gingiei. In cazul inserarii a 1 sau 2 implanturi durata procedurii variaza intre 20 si 30 de minute. In cazurile complicate ce solicita manopere suplimentare, inserarea implatului poate dura 1, 2 ore. Atunci cand oferta osoasa nu este suficienta se recomanda aditie de os sau sinus lifting.

Implantul are nevoie de o perioada de 3-6 luni pentru osteointegrare, timp suficient cat sa se depuna os nou in jurul implantului, crescandu-i astfel stabilitatea. Dupa aceasta perioada, pacientul se poate prezenta pentru realizarea lucrarii protetice pe implant.

Reusita tratamentului cu implant dentar depinde in mare masura de respectarea de catre pacient a unei igiene riguroase si de prezentarea la controale periodice din 6 in 6 luni.

Contraindicatii

Sunt situatii in care sunt contraindicate implanturile:

  1. Resorbtii osoase accentuate, atat vertical cat si orizontal.
  2. Diabet decompensat, boli cardiace severe, hipertensiune arteriala majora.
  3. Ciroza hepatica, boli de sange.
  4. Fumatori inraiti, igiena orala deficitara.