Estetica dentara vizeaza combinarea tratamentelor din diferite arii stomatologice pentru obtinerea unui zambet natural si placut in armonie cu aspectul facial. Estetica este un domeniu ce urmareste analizarea frumosului, atat latura artificiala, creatia umana cat si cea naturala.

Indreptarea dintilor

Indreptarea dintilor pe arcade presupune un consult ortodontic. Medicul specialist ortodont va stabili planul de tratament ce cuprinde tehnica si durata tratamentului.

Albirea dentara

albirea dentara cu laser cluj-napocaAlbirea dentara consta in decolorarea dintilor cu ajutorul gelului pe baza de peroxid, indepartandu-se astfel petele de pe smalt si cele din dentina. Aceasta este o procedura frecvent folosita pentru obtinerea unui zambet mai stralucitor.

Culoarea dintilor este data de nuanta dentinei. Substanta folosita pentru albirea dentara trebuie sa aiba proprietatea de a penetra smaltul dentar si sa ajunga la dentina, la nivelul careia sa actioneze. In acest scop sunt produse profesionale ce folosesc compusi peroxidici.

Culoarea inchisa a dintilor se poate datora consunului de cafea, ceai, vin rosu, fumatului, folosirea tetraciclinei in copilarie.

Cu cate nuante se deschide culoarea dintilor dupa albire depinde de starea lor initiala si de cat de patati sunt.

In timpul tratamentului de albire poate aparea o usoara sensibilitatea dentara,  care va trece o data cu incheierea tratamentului.

Metode de albire

  1. Albirea cu laser se realizeaza intr-un timp scurt de doar 30 de minute si rezultatul se vede imediat. Procedura este nedureroasa, dintii se pot deschide cu 4 pana la 8 nuante, iar nuanta obtinuta se poate pastra pana la 3 ani.
  2. Albirea in gutiere se realizeaza acasa. Medicul dentist ia amprenta pentru gutierele de albire dupa ce in prealabil s-au igienizat dintii. Pacientul aplica in gutiere gelul de albire doar in partea ce vine in contact cu suprafata vestibulara a dintilor. Gutierele se tin pe dinti 4-6 ore. Procedura se repeta zilnic timp de 4-5 zile.
  3. Albirea in cabinet se realizeaza cu ajutorul lampii de albire. Partile moi precum buzele, obrajii si limba se izoleaza. Gingia se protejeaza prin aplicarea unei bariere gingivale. Gelul de albire ce contine peroxid de hidrogen se aplica pe suprafata vestibulara a dintilor frontali, se activeaza cu lampa de albire si se spala dupa 10 minute. Aceasta procedura se repeta de 2-3 ori.

Prin cele 3 metode se albesc doar dintii vitali, cu nerv. Dupa albire se poate observa o diferenta de culoare intre dintii si obturatii sau lucrari protetice.

Efectul albirii se mentine prin igiena dentara si indepartand factorii ce duc la colorarea dintilor.

Albirea dentara nu se recomanda femeilor insarcinate sau care alapteaza, copiilor (pana la 17-18ani), persoanelor cu afectiuni ale mucoasei cavitatii orale, cu hipersensibilitati dentare.

Fatete dentare

Fatetele dentare sunt lucrari protetice ce se fixeaza pe suprafata vestibulara a dintilor. Acestea sunt indicate atunci cand dintii prezinta defecte de smalt, fracturi mici, coloratii ce nu pot fi rezolvate prin albire, in cazul diastemei si tremelor (spatiile intre dinti). Fatetele se pot realiza din mai multe materiale, dar sunt preferate cele din ceramica, fiind superioare din punct de vedere estetic.

Remodelarea gingivala

Remodelarea gingivala se aplica in cazul unor gingii ingrosate, neregulate, ce acopera prea mult din suprafata dentara. Aceasta se poate face prin gingivoplastie care presupune intervintia doar la nivelul gingiei, sau prin gingivoalveoloplastie, cand se intervine asupra gingiei si a osului alveolar. Prin remodelare gingivala se obtine o alungire coronara cu contur regulat.

Coroane fizionomice

Coroanele fizionomice sunt lucrari protetice din zona frontala cu cerinte estetice ridicate. Coroanele de ceramica pe suport de zirconiu sunt cele mai indicate pentru ca se poate obtine culoarea si transluciditatea dintilor naturali. De asemenea acestea sunt biocompatibile cu tesutul gingival, avand un efect estetic ridicat.

Obturatii fotopolimerizabile

Obturatiile fotopolimerizabile sunt realizate din materialele compozite care prezinta o gama larga de nuante, facand posibila realizarea unei obturatii estetice.