Chirurgia dento-alveolara este o ramura a chirurgiei oro-maxilo-faciale ce se ocupa cu diagnosticare si tratarea afectiunilor la nivelul cavitatii orale.

Extractia dentara

Extractia dentara se realizeaza dupa o evaluare clinica si radiologica, doar dupa ce s-au epuizat toate mijloacele de tratament nechirurgical ale dintelui. In scop ortodontic se pot extrage si dinti sanatosi, doar la indicatia medicului specialist. In cazul unui traumatism dento-alveolar dintii luxatii complet se extrag.

Exractia molarului de minte este necesara in situatia cand acesta nu are loc sa creasca pe arcada. El poate fi inclus sau partial erupt.

Dupa extractie, pentru ca vindecarea sa fie favorabila si sanatatea sa fie pastrata, pacientul trebuie sa respecte urmatoarele indicatii: tampoanele de protectie se tin cel putin 30 de minute, gura nu se clateste 12 ore pentru a nu mobiliza cheagul, zona extractiei nu se atinge cu limba, 2 zile se evita alimentele dure, fierbinti sau foarte reci, spalarea dintilor se face obisnuit, evitand sa se atinga zona unde s-a efectuat extractia, fumatul trebuie intrerup 24 de ore.

Rezectia apicala

Rezectia apicala este indicata in cazul in care un dinte are o infectie cronica la nivelul varfului radacinii (apexului) de dimendiuni variabile(granulom sau chist),  dar care nu a cuprins mai mult de jumatate din radacina. Rezectia se realizeaza cu anestezie locala printr-o incizie la nivelul varfului radacinii indepartand infectia odata cu o parte din varful radacinii. Canalul dintelui se obtureaza retrograd iar apoi se repozitioneaza si se sutureaza gingia.

Gingivoplastie

Prin gingivoplastie se remodeleaza tesutul gingival in scop estetic sau functional.

Chiuretaj chirurgical

Chiuretajul chirurgical este indicat in cazul afectiunii parodontale avansate si se realizeaza prin crearea unui lambou, indepartand gingia de pe radacina. In zona expusa, tesutul de granulatie se chiureteaza, radacina dintelui se curata si se planeaza, iar la final gingia se repozitioneaza si se sutureaza cu fire neresorbabile ce se indeparteaza dupa 7 zile.

Aditia de os

Aditia de os se foloseste in implantologie pentru marirea in dimensiuni a osului alveolar.

Frenectomia

Decapusonarea

Decapusonarea este indicata in cazul molarului de minte. Aceasta presupune indepartarea mucoasa gingivale pentru a permite cresterea molarului, daca pozitia lui este una favorabila.

Expunerea chirurgicala

Expunerea chirurgicala a unui dinte inclus se practica preponderent la canin, in scop ortodontic. Chirurgul dezveleste caninul, iar ortodontul ataseaza dispozitivul de ancorare, incepand corectarea ortodontica.